2013. január 22., kedd
Sajtos rúd
40 dkg liszt
6 ek tejföl
30 dkg sajt (fele trappista, fele füstölt)
30 dkg margarin
1 ek só
Összegyúrtam (a sajtnak csak a felét bele), kinyújtottam, lekentem tojással, megszórtam a maradék sajttal, rúdakra vágtam.
Nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, kb 1,5 cm-esre.
Nagyon finom, puha.
2013. január 8., kedd
Rainbow cake (szívárvány torta)
![]() |
Szívárvány torta |
Ennél a tortánál az első lépés a fondant elkészítése volt, amit a tortasütés előtt 1 nappal ajánlatos megtenni, mivel 1 napot kell a hűtőben pihennie.
A fondant receptje innen:
A fondantot lépésről lépésre a recept szerint készítettem, a torta sütésénél változtattam pár dolgot az eredeti recepthez képest.
Torta receptje:
Tészta:
12 db tojás
12 ek liszt
12 ek kristálycukor
piros, zöld, kék, citromsárga ételszínező
sütőpor
sütőpor
Krém:
25 dkg mascarpone
0,3 liter hulala habtejszín
20 dkg fehércsoki
2 csomag habfixáló
Elkészítettem a 2 tojásos piskótákat, minden lapba belekevertem 1 mokkáskanálnyi sütőport is. A
citromsárgát, a pirosat, a kéket, a zöldet pár csepp ételszínezővel, narancssárga és lila ételfesték nem lévén, a narancssárga színt citromsárgával és pirossal kevertem ki, a lilát pedig piros és kék ételszínezővel.
Az eredeti recept úgy írja, hogy a zöld és a kék tortalapnál hagyjuk ki a tojássárgát, én nem hagytam ki, így is szép színe lett!
citromsárgát, a pirosat, a kéket, a zöldet pár csepp ételszínezővel, narancssárga és lila ételfesték nem lévén, a narancssárga színt citromsárgával és pirossal kevertem ki, a lilát pedig piros és kék ételszínezővel.
Az eredeti recept úgy írja, hogy a zöld és a kék tortalapnál hagyjuk ki a tojássárgát, én nem hagytam ki, így is szép színe lett!
A lapokat 150 fokon, kb 12-13 percig sütöttem, sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformában. Amikor kisültek, a sütőpapírt óvatosan lehúztam róluk és hagytam hűlni őket.
A végén elkészítettem a tölteléket:
A fehér csokit gőz fölött megolvasztottam, majd mikor langyosra hűlt, belekevertem a mascarpone-t.
A hulalát a habfixálóaval felvertem, majd összekevertem a csokis mascarpone-val. Itt kóstolni kell a krémet, ki mennyire édesszájú, lehet kevés porcukor kell bele még. Én nem tettem, de legközelebb fogok, hogy kicsit édesebb legyen.
Megtöltöttem a tortalapokat, vigyázva arra, hogy a lapok sorrendje a szívárvány színét adja, tehát: alulról felfelé a sorrend: lila, kék, zöld, citrom, narancs, piros. Majd a tetejére és az oldalára is vékonyan kentem a krémből.
A végén bevontam a fondanttal és díszítettem!
A végén bevontam a fondanttal és díszítettem!
Eredeti tortarecept:
2012. december 25., kedd
Gesztenyés szelet
Tésztához:
4 db tojás
4 evőkanál kristálycukor
3 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
fél tk sütőpor
Krémhez:
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1,5 dl tej
fél csomag vaníliás pudingpor
10 dkg gesztenyemassza
A tojások sárgáját a cukorral kikevertem, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és 3 dkg gesztenyemasszát.
A tojásfehérjét habbá vertem és belekevertem a tojásos-lisztes masszába.
20x30-as tepsiben, 150 fokon, 20-25 percig sütöttem.
A tesiből kiborítottam, hagytam hűlni, majd a következő krémet rétegeztem a tetejére:
A pudingot megfőztem, majd kihűtöttem.
A margarint a porcukorral kikevertem, hozzáadtam a gesztenyemasszát és összekevertem a kihűlt pudinggal.
Ennek a rétegnek a tetejére, 200 ml felvert Hulalát tettem, tálaláskor megszórtam csokidarával.
Nagyon finom, habkönnyű sütemény! :)
Eredeti recept: http://latsiakonyhaja.blogspot.hu/2010/05/gesztenyes-szelet.html
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)