2012. október 3., szerda

Napsugár fánk


Tészta:
5 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
3 dl tej
10 dkg vaj vagy margarin
55 dkg liszt
csipet só

Töltelék:
főzött vaníliapuding

Élesztőt felfuttatni, kb 1,5 dl cukros tejben. A maradék tejben a vajat belevagdalni, maradék cukrot beleszórni, jól kikeverni, hogy a vaj és a cukor feloldódjon benne.

Ha felfutott az élesztő, a liszthez hozzáadni, a cukros vajas tejjel együtt. Összedagasztani, majd duplájára keleszteni.

Ha megkelt, összegyúrjuk újra, két részre osztjuk. Az egyik részt letakarva félre tesszük, a másikból egy kb 5 cm átmérőjű hengert sodrunk. 12 egyforma korongra fölvágjuk.

  Két tenyerünk közt egyenként meggömbölygetjük és  sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Még 15 percen át kelesztjük. A maradék tésztával ugyanígy járunk el.

A pihentetés után a fánkocskák közepébe ujjunkkal kis mélyedést vájunk, majd a mélyedésbe pudingot kanalazunk vagy nyomózsákból belenyomjuk. Felvert tojással lekenjük.

Előmelegített sütőben 180-200 fokon 12-15 percig sütjük.
A kihűlt langyos fánk tetejét először olvasztott vajba, majd kristálycukorba mártjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése