2012. október 5., péntek

Szabolcsi almás máktorta



Tészta:

 7 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg darált mák
4 dkg babapiskóta
8 dkg reszelt alma
fél citrom reszelt héja

Krém:

2,5 dl tej
10 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
3 db tojás sárgája
1 cs vaníliás puding
2 dl hulala

Almatöltelék:

20-30 dkg alma
3 dkg vaj
5 dkg kristálycukor
1 csa. vaníliás cukor
fél citrom leve
fahéj
1 tk étkezési keményítő

Tojásfehérjét felverjük, a felénél hozzáadagolva a kristálycukrot. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét hozzáadjuk. 
Sütőpapíros gáztepsiben 200 fokon, 15 percig sütjük. 

Sütőből kivéve, melegen lehúzzuk a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 egyforma részre felvágjuk.

Tojás sárgákat fele cukorral, kevés tejjel simára keverjük. 
A maradék tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a pudingport és a tojásos keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd tűzről levéve hűtsük ki. 
Ha kihűlt, hozzákeverjük a felvert Hulalát.

Vajat, cukrot, fahéjat, citromlevet serpenyőben karamellizálunk, hozzáadjuk a reszelt almát, 
megpároljuk, a vizét lefőzzük. 
Ha kész, a vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáadjuk, és kevergetve picit besűrítjük, majd kihűtjük.

Torta összeállítása: 
Első rétegre kerül a krém, majd a 2. lapra előbb rákenjük az almás tölteléket és úgy helyezzük rá a krémre 
(nem csúszik szét).
A torta oldalát és tetejét megkenjük a maradék 
krémmel, díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése